[O2] Klimatyzacja przestała chłodzić po dzisiejszym nabiciu
Panowie jak w tytule po dzisiejszym nabiciu klimy przestała chłodzić, żadnych błędów w kompie nie mam, czy ktoś sie spotkał z podobnym problemem?
oII rok 2006 klima manualna.
P.S oczywiście przed nabiciem działała, teraz tylko wieje
Wydruk z urządzenia:
czynnik r134A
Odzysk zakończony:
00.830kg
Olej Odzyskany
0011ml
proznia czas wytwarzania
20:00 min
kontrola szczelności bez wycieku
napełnienie zakończone
00.775kg
olej napełniony
0091ml
a czy gość od klimy sprawdził po nabiciu działanie i różnice temperatur po włączeniu klimy.
może być kilka powodów:
- bezpiecznik klimatyzacji
- nie wymienił filtra
- nie wymienił lub nie sprawdził zaworków klimatyzacji
- masz pecha i coś walneło po nabiciu
- facet jest dupa a nie fachowiec i spuścił czynnik chłodzący przy zdejmowaniu kabli
proponuje wizytę reklamacyjną ze sprawdzeniem temperatury na wylotach po włączeniu klimy
Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
A teraz jest 1,4 TSI z 2012
- bezpiecznik klimatyzacji : sprawdziłem jest ok (słychać jak klima sie załącza )
- nie wymienił filtra jaki filtr masz na myśli : ? przeciwpyłkowy ?
- masz pecha i coś walnęło po nabiciu przed nabicie działało
- facet jest dupa a nie fachowiec i spuścił czynnik chłodzący przy zdejmowaniu kabli
proponuje wizytę reklamacyjną ze sprawdzeniem temperatury na wylotach po włączeniu klimy
trochę poczytałem w necie na ten temat i sprawdziłem temperaturę wahała sie w granicach 16 stopni.
aż szklak mnie trafi spędziłem u niego dziś ponad 5 godzin 3 razy nabijał mi klimę i za każdym razem ten sam efekt brak chłodzenia, aż w końcu koleś się podał i wskazał ze to wina sprężarki oczywiście żadne tłumaczenia do niego nie docierają ze przed jego ingerencja w układ klima działała trochę z niej jechało ale była sprawna!
btw dodatkowo byłe w aso na grochowskiej koles dobre 10 minut sie śmiał z mojego problemu niestety dopiero w w poniedziałek mnie przyjmą. :evil:
zamin temat bedzie zamkniety warto podac co to za fachura od tej klimy,
byc moze kilku innym ludziom oszczedzisz nerwow... :idea:
kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Skoro jesteśmy przy klimie, mam głupkowate pytanie jako że nie miałem wcześniej do czynienia z klimatyzacją. Jak to cudo się serwisuje, jak często itd?
U mnie podobnie wyglada sprawa, choc klimatyzacja nie dzialala przed nabiciem i myslalem ze jej nabicie (uzupelnienie freonu) spowoduje jej ponowne dzialanie.
Niestety kompresor wogole sie nie zalacza i nie mam pojecia dlaczego.
Czy ktos mialby informacje o bezpieczniku do klimatyzacji, gdzie jest umiejscoiony i ktory to jest ?
Skoda Octavia II 2007 r 2.0 Diesel
Klimatyzacja automatyczna.
Kupilem ten samochod zima wiec nie mialem mozliwosci sprawdzenia klimatyzacji. Niestety przyszlo lato i wyszlo szydlo z worka
Czy jest jakas mozliwosc zdiagnozowania problemu przez komputer VAG CAN?
Ktos mi cos mowil, ze to moze byc wina czujnika cisnienia, lub cos na sprezarce, bo nawet swistu nie slychac ani stuku ani nic na obrotach sie nie dzieje po wlaczeniu dmuchawy.
mwolanski, ja mam trochę inny problem , tez kupiłem w zimę i nie mogłem sprawdzić czy gra i buczy, okazuje się że klima chłodzi, ale jak siadam do rozgrzanego samochodu, to zaczyna chłodzić po ok 5 min jazdy, ostatnio zacząłem sprawdzać(pogoda wiadomo jaka więc ciężko sprawdzić)po jakim dystansie chłodzi i ostatnio było to 5,5km
Jak np jadę po jakimś godzinnym postoju to chodzi właściwie zaraz. :|
Dziekuje za wskazowki, juz przynajmniej wiem gdzie szukac bezpiecznikow w kabinie.
Zamowilem sobie tez na allegro interfejs do diagnostyki za 105 zl, mam nadzieje, ze szybko dojdzie i pomoze mi to w jakis sposob w diagnozie.
Dzwonielm do warsztatu ktory sprzedaje na allegro kompresory do oktavii, zajmuja sie oni rowniez naprawa i regeneracja.
Po wstepnym przesluchaniu mechanik stwierdzil, ze moze byc wiele przyczyn takiego stanu, ale zalozyl z gory ze wszystko moglby na miejscu naprawic wiec mysle ze nie bedzie to drogie i ciezkie do zrobienia.
Dam namiary na firme jak by ktos chcial
Serwis klimatyzacji
regeneracja
ostrucka 245/c
Warszawa - bialoleka
Mam nadzieje, ze szybko to naprawie i nie bede musial sie gotowac w swojej octavce.
mwolanski, ja mam trochę inny problem , tez kupiłem w zimę i nie mogłem sprawdzić czy gra i buczy, okazuje się że klima chłodzi, ale jak siadam do rozgrzanego samochodu, to zaczyna chłodzić po ok 5 min jazdy, ostatnio zacząłem sprawdzać(pogoda wiadomo jaka więc ciężko sprawdzić)po jakim dystansie chłodzi i ostatnio było to 5,5km
Jak np jadę po jakimś godzinnym postoju to chodzi właściwie zaraz. :|
Witaj, poczytaj te wątki: 1 i 2. Może masz ten sam problem, co ja miałem.
Chciałbym zauważyć że w Twoim aucie dodano zbyt duża ilość oleju..
Mała ilość czynnika swoja drogą..
Jeżeli warsztat odzyskał 0011ml oleju stacja tyle samo powinna załadować oleju świeżego i ew od siebie Warsztat dodaje 0010-20ml do obsługi na zaś ale nie 0091ml..!
Generalizując miałeś w układzie ok 150% oleju a to może spowodować nie działanie klimy.
odzyskanie 70-80ml oleju powinno pomóc znowu żyć klimatyzacji ale to nie jest proste dla zwykłego warsztatu.
Co do wentylatora.. już tylko serwis to wie... ale Jak dla mnie ewenement.
Padło pytanie jak często serwisujemy klime..
Idealnie jest raz do roku "przefiltrować" układ.., osuszyć..
Wykonac testy ciśnieniowe i szczelność układu..
To wszystko dzieje się przy obsłudze..
Raz na 3 lata powinniście wymienić filtr osuszacz w układzie klimatyzacji.. ew bezwzględnie zawsze gdy układ choć na chwile był rozszczelniony/otwarty.
Po otworzeniu klapy silnika dokladnie napisany jest symbol gazu.
Wg tego co ja sie dowiedzialem u mnie jest to freon. i tylko taki jaki symbol znajduje sie na aucie, powinien byc wlewany. Dotyczy tez ilosci. Wiec nie powinno sie zawsze patrzec na cisnienie, lepiej wypuscic stary i napelnic na nowo. Tak robia niektore stacje serwisowe za granica, ale w polsce poniewaz gas jest drogi, dobija sie tylko brakujaca ilosc.
Za granica nie ma takiego zczywaju jak w polsce, na testy i serwis klimatyzacji. Co mnie troche dziwi, ale tak to niestety jest. Mam auto 3 letnie kupionoe w szwecji, przeglady wygladaly tak, ze sprawdzano tylko cisnienie w ukladzie i czy klima dziala, nic wiecej. a jak sie pytalem dlaczego tak jest to mowia, ze robia gruntowny przeglad jak widac znaczy ubytek gazu, a przy normalnym uzytkowaniu nie powinno byc ubytku nawet w ciagu 3 lat jezeli nie ma usterki.
U mnie tez sie okazalo ze zaden wentylator nie kreci i jest to najprawdopodobniej jedyna usterka powodujaca rowniez niedzialanie klimy.
Na dniach bede mial VAGa i sprawdze co mowi komputer.
Przypomina mi sie, ze moj genialny ojciec w marcu tego roku zabral mi auto na myjnie i zrobil ekstra mycie silnika, pewnie zalal woda wentylatory a w nocy byl mroz i wszystko szlag trafil...
musze teraz znalesc informacje jak zabrac sie za rozkrecanie wentylatorow zeby je sprawdzic...
Komentarz